dimarts, 27 d’octubre de 2009

A Fernando.

Ja fa algun temps que tenia aquest comentari al bloc. Concretament, a una entrada que vaig fer sobre la nova llei de Katxi López de anomenar l'euskera llengua no vehicular d'Euskal Herria.
Avui, he estat repassant les entrades i, en aquesta, m'he topat amb que un fotògraf de Saragossa (que, per cert, quines fotos més guapes!) havia llegit l'article en qüestió i, gratament, ho havia entés a la perfecció... Tant, que m'ha contestat això:

Així que:

Hola, Fernando.

He vist que ets de Saragossa (o Zaragoza) i que, segons he pogut deduir, no tens massa problemes per entendre la meua llengua. Hehe!
En primer lloc, i tant que discrepe! Però no vaig a entrar en el mateix bucle de sempre. És molt fàcil opinar de tot això que es diu des de la posició de l'espectador. Quan ho vius a les teues carns i ets la protagonista de la pel·lícula, ja canvia la cosa. A pitjor, clar.
Crec que els de fora us penseu que viure aquesta realtat és ben fàcil i no, no és així.
És horrible sentir com t'espeten "a mí me hablas en español, panca" en la teua cara només per dirigir-te en la teua llengua. I no, no va ser un nazi amb la seua estètica nazi i la seua hesvàstica tatuada qui m'ho digué, sinó un dependent del Pull&Bear, que és més lamentable encara.

Sincerament, me cague en la "democràcia" i en la "llibertat" eixes que tu defenses a capa i espassa. No puc acceptar que, en una democràcia, continuen havent lleis del règim de Franco i de l'època medieval. No puc viure lliurement en un lloc on se'm priva de la meua llengua i on estudiar-la és un motiu més per deixar d'optar a places de professora a l'escola on tu has anat de petita, només per dur el nom de filòloga catalana escrit al diploma i que t'exigisquen el de filòloga valenciana perquè clar, valencià i català, segons aquesta democràcia, no és el mateix.
No sé, diues que és un privilegio estudiar tres llengües ací, a Euskal Herria o a Galiza però ja et dic jo que no. Ho seria si no hagués diglòssia, si el bilingüisme del qual esteu tan orgullossos i orgullosses fóra real. Però, lamentablement, no és així.

I sí, pense que és feixista tot i tota aquell i aquella que m'impedeix expresar-me com vull i en la llengua que vull: Patxi Lòpez, estimat lector inesperat, és un dels que està privant a milers de bascs i basques de parlar la seua llengua i d'expresar-se com volen. No sé si estaràs assabentat del tot del conflicte basc o si només ets un dels milers d'espanyols que pensa que només E.T.A és mala, mala i mala i que totes i tots els bascs i basques que no dirigeixen o recolzen un partit polític espanyol són terroristes pel simple fet de nèixer a Euskal Herria i abstindre's a votar el dia de les eleccions gràcies a que, demòcrates com l'anomenat per vosté Ernest Lluch al seu moment o López ara, entre molts d'altres, han reduït el nombre de partits polítics que, vertaderament, representen a la gran majoria del poble basc, català i gallec i han legalitzat i permés partits d'índole feixista com España 2000 o Democracia Nacional. Guau!
Amb aquesta democràcia, no necessite dictadures, gràcies.

I, perdone si sóc sarcàstica o, fins i tot, arribe a ser antipàtica. Però aquest, senyor, és un tema que tinc al meu ordre del dia només alçar-me perquè, desgraciadament, convisc a una casa on he de lluitar per sobreviure ideològicament i visc a una societat on parlar català és de pueblerinos o catalanistas.

A allò que tu anomenes llibertat, jo li dic mentida.

6 comentaris:

Parecarabassó ha dit...

Precisament és això. Que ni hem estat ni estem en cap Estat lliure on puguem participar tots per igual; jo la teoria també la conec.

No sé, no és tan difícil entendre que les llengües minoritàries (i minoritzades) necessiten d'una protecció especial -quan no ho haurien-... si a això li volen dir feixisme, doncs mira. Nosaltres también somos malos, malos, malos...

m a r i a ha dit...

Si, jo també ho reconec. Seré mala, mala, malíssima; però defensaré els meus origens, la meua terra i la meua cultura per damunt de tot allò i tots aquells que només creuen que són reductes del passat, i ho menysvaloren fins el punt d'enorgullir-se d'un bilingüisme social. Un bilingüisme que no té res a veure amb saber parlar més d'una llengua, sinó que es tracta d'una convivència totalment desigual de dues cultures i que només pot acabar d'una manera: amb l'assassinat o l'alliberament d'una d'elles.

I és per aquest alliberament, per aquesta llibertat per la que lluitem; sense deixar-nos enganyar per les vostres farses i hipocresies.

PD_: molt bon post, wapa! un besot!

Vicent Terol ha dit...

Evidentment, tots poden defensar les seues idees. Però quines idees que té el Fernando!! Ve a dir allò que comences defensant la immersió lingüística (ets un "radical") i acabes convertint-te en "terrorista". Hala..!!

La "llibertat" d'elegir el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament, implica que els xiquets que estudien en eixa llengua no adquiriran la competència lingüística en català (o euskera, o gallec). Per contra, qui estudia en català sí arriba a dominar les dues llengües. I això ocorre perquè el castellà és la llengua dominant a nivell cultural, mediàtic, polític, social, etc.

Per tant, eixa "llibertat" suposa que molts no sabran català. I si molts no saben català, no podré anar a un lloc i expresssar-me en català perquè em diran "no te entiendo". Consegüentment, seré jo qui perdrà la llibertat d'expressar-me en la meua llengua. Una llibertat que mai han vist menyscabada els castellanoparlants.

Per què molesta que hi haja immersió lingüística, si és l'única manera de frenar el procés d'extinció de la meua llengua? Potser Fernando no és conscient que defensar la "llibertat" d'estudiar en castellà implica l'extermini de la nostra llengua.

Una altra cosa seria que, a més de la immersió, calen altres polítiques. Però això ja és un altre debat.


Salutacions des de Xàtiva, per cert, i enhorabona pel bloc.

Toni ha dit...

Crec que no fa falta dir res més. Entre el que tu dius Maria, i han apuntat els comentaris anteriors, sobretot l'últim, queda clar tot...

kayako saeki ha dit...

Li has donat tota la kanya ke es mereixia... i amb arguments de pes!!!

Es una llástima ke akesta gent mai rekonega ke tenim el dret i el deure de lluitar per la nostra llibertat, ke tant a ells els afekta....

Demokràcia, konstitució, drets humans,... Ke büides han kedat akestes paraules, ke pok sentit tenen... Kina ràbia me dona sentir-les !!!

salut i revolta..... i molts besets de lluita!!!

P.d.- He konegut un grup basc amb el ke estic flipant darrerament. Es diuen "nun"... I es poden deskarregar de vades amb el jamendo, perke estan amb creative commons.....

Dk_Ly ha dit...

Zas!

Ànim al·loteta, que caps de fava n'hi ha per tot! Que els hi agrada molt omplir-se sa boca amb paraules com llibertat i democràcia... I sé del que parles... a jo em pregunten, pes meu accent prou diferent as valencià, si som catalana. Estic segura de que, si sa resposta fós ''sí'', m'escupirien! En fi, paciència i resistència. Que no hem de deixar que ens llevin això que és tan nostre, com és parlar, simplement.

Un bes!